Churros nama mat salleh...tapi kalau kita kat Malaysia ni nama tradisinya Kuih Belimbing :D
Bahan-bahan :-
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 sudu besar gula
1 sudu besar marjerin
1 penutup esen vanilla
1 biji telur
1 cawan air
1 sudu besar gula
1 sudu besar marjerin
1 penutup esen vanilla
1 biji telur
Cara-caranya :-
1. Didihkan air, gula, marjerin dan esen vanilla dengan api perlahan
2. Pecahkan telur dalam bekas lain dan dikacau sedikit dengan garfu
3. Bila bahan yang dimasak tadi sudah mendidih tutupkan api dan masukkan tepung gandum dan dikacau sebati menggunakan senduk kayu.
4. Masukkan telur dan sebatikan
5. Sediakan piping beg dan nozzle atau acuan bunga dahlia untuk dapatkan bentuk yang diingini
6. Masukkan adunan ke dalam piping beg atau acuan bunga dahlia dan susun dahulu supaya dapat bentuk dan ukuran yang dikehendaki
7. Panaskan minyak dan bolehlah mula menggoreng
8. Bila agak kekuningan, angkat dan toskan
9. Bolehlah ditabur gula halus atau dicelup dengan nutella sebelum disajikan
* Di sini saya hanya menggunakan acuan bunga dahlia *
1. Didihkan air, gula, marjerin dan esen vanilla dengan api perlahan
2. Pecahkan telur dalam bekas lain dan dikacau sedikit dengan garfu
3. Bila bahan yang dimasak tadi sudah mendidih tutupkan api dan masukkan tepung gandum dan dikacau sebati menggunakan senduk kayu.
4. Masukkan telur dan sebatikan
5. Sediakan piping beg dan nozzle atau acuan bunga dahlia untuk dapatkan bentuk yang diingini
6. Masukkan adunan ke dalam piping beg atau acuan bunga dahlia dan susun dahulu supaya dapat bentuk dan ukuran yang dikehendaki
7. Panaskan minyak dan bolehlah mula menggoreng
8. Bila agak kekuningan, angkat dan toskan
9. Bolehlah ditabur gula halus atau dicelup dengan nutella sebelum disajikan
* Di sini saya hanya menggunakan acuan bunga dahlia *
No comments:
Post a Comment