6 tongkol saya buat bubur jagung dan baki lagi 4 saya rebus biasa sahaja. Jagung terpaksa dibiarkan sehari semalam...almaklumlah musim covid-19 ni kena berjaga-jaga jugak kan.
Dah kupas buang kulitnya...nampak tak isinya camne. Sebab ni lah saya lebih suka bubur jagung yang fresh dari ladang...heheee
Sekarang....masa untuk sagat jagung-jagung ni. Saya hanya guna pisau je untuk sagat jagung ni. Senang, cepat dan mudah gitu...sape guna kaedah yang sama kita geng..heheee..
Tadaaa....hasil setelah disagat 6 tongkol.
Now dah nak start masak. Sebelum masak tambah air lebih sikit dari paras jagung ni.
Dah hampir siap masak jagung ni...dan masa ni dah boleh cuba rasa dulu jagung tu dah empuk masak atau tidak ye.
Now, saya masukkan santan, sedikit garam, gula secukup rasa dan daun pandan untuk bagi wangi. Masa ni saya guna santan yang dibeli siap RM2 sebungkus tapi tak cukup santan, hanya ada sebungkus sahaja dan bubur pulak nampak kurang santan, so...resolution kat sini saya ambil susu cair and tambah sedikit untuk bagi dia rasa lemak berkrim. Kacau sehingga masak.
Tadaaa!!!!! Hasil tangkapan hari ini. So...selamat menjamu mata anda!!!!
#covid-19
#pkp2day17
#staysafestayhome
#kitajagakita
#semogadalamlindunganAllah
1 comment:
Numpang promo ya Admin^^
ayo segera bergabung dengan kami di ionqq^^com
dengan minimal deposit hanya 20.000 rupiah :)
Kami Juga Menerima Deposit Via Pulsa & E-Money
- Telkomsel
- GOPAY
- Link AJA
- OVO
- DANA
segera DAFTAR di WWW.IONPK.ME (k)
add Whatshapp : +85515373217 x-)
Post a Comment